Bezichtiging van de Groote Kerk

Informatie

Voor de openstelling van de Groote Kerk is voor de bezoekers een folder gemaakt, waarin informatie te vinden is over het exterieur en interieur. Deze folders worden gratis uitgereikt en zijn inmiddels verkrijgbaar in het Nederlands, Engels, Duits en Frans. Onderstaand zijn de folders in digitale vorm beschikbaar.

folder Groote Kerk - NL

folder_Groote Kerk - ENG

folder_Groote Kerk - DU 

folder_Groote Kerk - FR 

Bezichtiging en rondleidingen

Vanaf 15 mei t/m 5 oktober 2019 is de Groote Kerk voor bezoek geopend op woensdag en donderdag van 13.00 uur - 16.00 uur en op vrijdag en zaterdag van 11.00 - 16.00 uur. De toegang is gratis; een vrijwillige bijdrage voor het onderhoud en instandhouding van de Groote Kerk wordt bijzonder op prijs gesteld.

Torenbeklimming

In het zomerseizoen is een aantal keren op zaterdag de mogelijkheid aanwezig om met de beiaardier naar boven in de toren te klimmen om daar de beiaardier aan het werk te zien en te horen. Uiteraard kan dan ook Maassluis van bovenaf worden bewonderd en gefotografeerd op de torentrans. De zaterdagen waarop dit mogelijk is zijn: 

  1. 13 juli om 11.00 uur - met Jan van der Zwart
  2. 17 augustus om 11.00 uur - met Gerard de Waard            
  3. 24 augustus om 11 uur - met Jan van der Zwart

Buiten bovengenoemde periode is het mogelijk om op afspraak de kerk te bezoeken en/of de toren te beklimmen, al dan niet in combinatie met een stadswandeling in Maassluis met of zonder gids.Informeer naar de mogelijkheden via Piet Bouterse: E: p.bouterse@caiway.nl of M: 06-51099422.

Orgelrondleidingen

Organist Jaap Kroonenburg verzorgt orgelrondleidingen. Hierbij vertelt hij het één en ander over het orgel en laat hij het orgel horen. De opbrengsten zijn voor het onderhoudsfonds van het Garrels-orgel. Neem voor meer informatie contact op.

Geschiedenis

De Groote of Nieuwe Kerk in Maassluis stamt uit de 17de eeuw en is één van de eerste kerken die als protestantse kerk is gebouwd. De plattegrond is gebaseerd op de plattegrond van de Amsterdamse Noorderkerk en beslaat een Grieks kruis.

Het spreekt vanzelf dat zo’n oude kerk een rijke geschiedenis heeft! Op de volgende pagina’s kunt u hier meer over lezen en foto’s van het kerkgebouw bekijken.