Actuele berichten

 

 

 

 

 

Orgelconcert door Aart Bergwerff

op vrijdag 6 maart 2020

 

Aart Bergwerff met Piet van Egmond in de Immanuëlkerk

Aart Bergwerff met zijn passie voor het klassieke repertoire geeft een gevarieerd concert op het Seifert-orgel in de Immanuëlkerk van Maassluis op vrijdagavond 6 maart, aanvang:20.00 uur. Het concert is deze keer voor een groot deel gewijd aan Piet van Egmond. (1912-1982) bekend van zijn ‘Populaire orgelbespelingen’ voor de NCRV-radio. in de jaren vijftig en zestig van de vorige eeuw. Aart speelt werken die Piet van Egmond destijds ook graag speelde, zoals de “Marche Solenelle” van Mailly, Orgelkoraal 'Ich ruf' zu Dir, Herr Jesu Christ' van Johann Sebastian Bach, “Koekoek- en nachtegaal”-concert van Händel en de Coralfantasie “Ein feste Burg” van Max Reger. Verder een tweetal reconstructies van improvisaties van Piet van Egmond, door Aart zelf gemaakt: “Jezus leven van ons leven” en “O God die droeg ons voorgeslacht”. Op verzoek enkele transcripties van een tweetal tango’s  waarvan het bekende Adios Nonino op de bandeon bij Maxima een traantje ontlokte. Aart Bergwerff  kan als geen ander bandeonklanken omtoveren naar orgel. Sinds 1 september is Aart Bergwerff cantor-organist van de Remonstrantse Gemeente Arminius te Rotterdam en bespeelt hij het unieke Steenkuyl-orgel in dit markante kerkgebouw tevens is hij organist van de Grote-of  OLV kerk te Breda.   
Kaarten aan de kerk € 8,= inclusief koffie/thee na afloop.                                                                                                                            

Biografie Aart Bergwerff

Aart Bergwerff is een gedreven en veelzijdig musicus. Hij houdt van spannende en avontuurlijke programmering. Aart heeft enerzijds een passie voor het klassieke repertoire, met name dat van Johann Sebastian Bach. Anderzijds zoekt hij graag naar nieuwe wegen en vormen in de orgelcultuur. Zo werkt hij regelmatig samen met videokunstenaar Jaap Drupsteen, bijvoorbeeld in een productie rondom Bachs Passacaglia. Verder maakte Aart met de Turkse derwisj-danser Kadir Sonuk de voorstelling 'East meets West', op muziek van Canto Ostinato van Simeon ten Holt. Een ander voorbeeld is de productie Mi Corazón, waarin orgel en tangodans elkaar ontmoeten.

Kenmerkend voor het musiceren van Aart Bergwerff is zijn heldere, transparante manier van spelen. Daardoor kan hij complexe structuren goed inzichtelijk maken. "Orgelspelen is als praten, dat moet je duidelijk doen", aldus Aart. Typerend zijn ook zijn gevoel voor klankkleur en timing. Verder is Aart een begenadigd verteller, hij bezit de gave om beeldend over muziek te spreken. Een ‘lecture recital’ behoort dan ook tot een van de vele mogelijkheden.

Aart Bergwerff is sinds 2012 organist van de Grote of Onze-Lieve-Vrouwe-Kerk te Breda. Hij is daarmee de vaste bespeler van het Hillen-orgel. Dit monumentale instrument is in 1969 gebouwd door de firma Flentrop; het draagt de naam van Jaap Hillen, die gedurende bijna zestig jaar organist van de Grote Kerk was.

Als concertorganist treedt Aart veelvuldig op tijdens concerten en festivals in binnen- en buitenland. In 2012 maakte hij zijn debuut op het meest prestigieuze orgelfestival ter wereld: Toulouse-Les-Orgues in het Franse Toulouse. In september 2015 trad hij als solist op in het Concertgebouw te Amsterdam, in de beroemdste concertserie van Nederland: de ZaterdagMatinee. Ook concerteerde hij in de fameuze Mariinsky Concert Hall in Sint-Petersburg, Rusland.

Als docent is Aart verbonden aan het Rotterdams Conservatorium, onderdeel van Codarts, Hogeschool voor de Kunsten. Daar is hij sinds 1994 hoofdvakdocent orgel en kerkmuziek.

Aart Bergwerff studeerde orgel, koordirectie en kerkmuziek aan het Rotterdams Conservatorium. Aan het Koninklijk Conservatorium te Den Haag studeerde hij improvisatie bij Bert Matter. Hij vervolgde zijn orgelstudie in Parijs bij Marie-Claire Alain en in Noord-Duitsland bij Harald Vogel. Zijn studie in Parijs sloot hij af met het behalen van de Prix de Virtuosité.

Aart won prijzen op internationale orgelconcoursen te Brugge, Lausanne en Groningen.
In 2003 werd hij onderscheiden met de zilveren medaille van de Société Académique ‘Arts, Sciences et Lettres’ vanwege zijn verdiensten voor de Franse orgelcultuur.

Van 1990 tot 2016 was Aart  de vaste bespeler van het beroemde Bätz-orgel in de Evangelisch-Lutherse Kerk te Den Haag.
Aart werkte mee aan vele radio-, tv- en cd-opnamen. Ook deze opnamen geven blijk van zijn veelzijdigheid en gedrevenheid.

Programma Maassluis 6 maart 2020

"Hommage aan Piet van Egmond"
 
Alphonse Mailly                - Marche Solenelle
(1833-1918)
 
Georg Friedrich Händel    - Orgelconcert nr. 13 in F gr.t.
(1685-1759)                          Adagio - Allegro
 
Johann Sebastian Bach     - Orgelkoraal
(1685-1759)                           'Ich ruf' zu Dir, Herr Jesu Christ'
                                            BWV 639
 
Piet van Egmond               - Improvisatie over
(1912-1982)                           'Jezus, leven van mijn leven'
 
Alfred Hollins                    - A Trumpet Minuet
(1865-1942)
 
Astor Piazzolla                   - Adiós Nonino
(1921-1992)                           voor orgel bewerkt door Aart Bergwerff
 
Piet van Egmond               - Improvisatie over
                                             'O God die droeg ons voorgeslacht'
                                                         Reconstructie Aart Bergwerff
 
Astor Piazzolla                   - Oblivion
                                                          voor orgel bewerkt door Bas Verboom
 
Max Reger                          - Phantasie über den Choral
(1873-1916)                           "Ein feste Burg ist unser Gott"

 

Laatst gewijzigd op 24 februari 2020.