PKN Maassluis

iona

Organisten Seifert-orgel

Gerard de Waardt (vanaf 1996 tot heden)

Gerard de Waardt

Gerard de Waardt, geboren in 1942 in Delft, studeerde beiaard bij Leen ’t Hart aan de Nederlandse beiaardschool, lichte muziek bij de theaterorganist Louis Zagwijn, Staatsexamen voor kerkorgel, klassiek piano en keyboard met educatieve kwalificatie. Later Jazzpiano in Washington DC. Op dit moment studeert hij voor zijn plezier jazzpiano en combo aan het Stedelijk Conservatorium in Mechelen.

Als 12 jarige jongen speelde hij al kerkdiensten in de Bethelkapel en Zuiderkerk in Delft. Later speelde hij in Spijkenisse o.a. in de Kern. In Maassluis begon hij in 1977 zowel in de Gereformeerde Maranathakerk en Koningshof en in de Petrus en Pauluskerk. In 1996 werd Gerard benoemd tot organist van het drie-klaviers Seifert-orgel in de Immanuëlkerk. Tevens was hij vaste begeleider van het Gospelkoor Happy Days, het Kinderkoor Wonderwijs en oprichter van de Handbelgroep. Ook is hij de oprichter en huidige begeleider van de Samenspeelgroep.

Als stadbeiaardier van Rotterdam bespeelde Gerard ruim 40 jaar de grote, romantische beiaard van het stadhuis aan de Coolsingel en de 17de eeuwse Hemony beiaard in de toren van de Grote of Sint Laurenskerk. Voor een periode van 20 jaar was hij tevens beiaardier in Sassenheim. Hij is nog steeds actief als beiaardier in Tholen, Sint-Maartensdijk, Schiedam en in Maassluis. In mei 2017 werd Gerard tot ereburger van Tholen benoemd voor 40 jaar Carillon muziek in Tholen en Sint-Maartsdijk. Behalve het bespelen van al deze carillons verzorgde Gerard de door hem zelf gearrangeerde melodieën voor de automatische carillons die de Koninklijke Eijsbouts te Asten en de Koninklijke Klokkengieterij Petit & Fritsen te Aarlen Rixtel over de hele wereld hebben geplaatst. Hij maakte concertreizen naar de VS, Canada, Nieuw-Zeeland, België, Frankrijk en Duitsland. In Sao Paulo Brazilie speelde hij voor 3.000 mensen. Met de zogenoemde Reizende Beiaard (op een vrachtwagen) is hij door heel Nederland en zelfs tot in Zwitserland onderweg geweest. Ook speelde hij een aantal keren samen met de Marinierskapel. In 1981 speelde hij op de reizende beiaard tijdens de opening van de welbekende Willemsbrug in Rotterdam. Van 1977 tot 1997 was Gerard docent Piano, Orgel, Keyboard en Handbellen aan de muziekschool Hoeksche Waard. Hij was 20 jaar mede-eigenaar en arrangeur van muziekuitgeverij MusicScore, met o.a een maandelijkse uitgave van bladmuziek: “PopSelections” en “Holland Hits”. Naast een aantal song albums maakte hij een 6-delige pianolesmethode “Piano Forte” en een 6-delige keyboard lesmethode onder de naam “Keyboard Selections”.

Op 3 mei 2013 georganiseerde de OCI de vertoning van de zwijgende film “Maassluis in oorlogstijd”. Gerard en Piet George Klootwijk verzorgden samen de begeleiding. Na afloop van deze film kreeg Gerard de versierselen Ridder in de Orde van Oranje-Nassau door burgemeester drs. J.A. Karssen, opgespeld.

♫ Piet George Klootwijk (vanaf 2006 tot heden)

Piet George Klootwijk, geboren in 1944 te Vlaardingen, ontving zijn eerste orgellessen van Jaap Boer op het orgel van de Landstraatkerk in Vlaardingen. Later werden nog orgellessen gevolgd bij Ger van Eersel en bij Koos Bons, organist van de Immanuëlkerk te Maassluis. Bij de laatste waren de lessen hoofdzakelijk gebaseerd op Kerkelijk Orgelspel en improvisatie. Tevens volgde hij enkele cursussen koordirectie o.a. bij de Kurt Thomas Stichting.
Vanaf zijn 15e jaar verving hij regelmatig Vlaardingse organisten bij rouw- en trouwdiensten en speelde hij zondagse diensten in de kerken van Rotterdam, Rijsoord, Hoogvliet en Vlaardingen.
In 1965 kreeg hij zijn vaste aanstelling als organist van de Gereformeerde Kerk van Vlaardingen en werd hij benoemd tot organist van de Emmaüskerk. In 1968 werd hij organist van de Pniëlkerk en per 1 april 1970 werd hij benoemd tot organist van het Kerkcentrum Holy.
Van november 1977 tot april 2018 was hij als cantor verbonden aan de Holy-Cantorij. Hij was de vaste begeleider van het koor “Progeza” vanaf 1968 tot de opheffing van het koor in 2016.
Vanwege het 25-jarig jubileum van de Holy-Cantorij ontving hij in 2002 een Koninklijke onderscheiding. Sinds 2006 is hij is tevens organist van de Immanuëlkerk te Maassluis.

♫ Alexander Prins (vanaf 1998 tot augustus 2007)

Alexander Prins, geboren in 1972 te Maasdijk, kreeg op 11-jarige leeftijd belangstelling voor orgelspelen. Vanaf zijn 14e jaar volgde hij zijn eerste lessen bij Koos Bons, toenmalig organist van de Immanuëlkerk te Maassluis. In 1992 werd hij toegelaten aan het Koninklijk Conservatorium te ’s Gravenhage. Daar behaalde hij in 1997 het diploma Docerend Musicus Orgel en het Praktijkdiploma Kerkmuziek. Vervolgens studeerde hij in 1999 af voor het diploma Uitvoerend Musicus Orgel.
Sinds 1999 is Alexander cantor-organist van de PKN-gemeente te Honselersdijk. Hiervoor was hij 9 jaar lang ook organist van de PKN-kerken (Koningshof en Immanuëlkerk) te Maassluis. Aansluitend is hij dirigent-repetitor geworden van ‘The Seven Mountain Gospel Singers’ te Zevenbergen. Vanaf augustus 2009 leidt hij het Christelijk Koor ‘Joy’ te Rotterdam-Alexanderpolder. Daarnaast begeleidt hij de zondagavondmissen van de internationale Engelstalige parochie ‘Church of Our Saviour’ te ’s Gravenhage.
Sinds 2016 leidt hij ook de jaarlijkse uitvoering van de Lukas-Passion in deze kerk, georganiseerd door de Stichting Bach-Westland. Verder is hij dirigent van drie koorverenigingen en geeft hij orgelconcerten in Nederland en concerten met medewerking van één of enkele solisten. Ook is hij actief als begeleider of continuo-organist bij oratoriumuitvoeringen.

♫ Wim Voogd (vanaf 1996 tot 1998)

Wim Voogd, geboren in 1968 te Maasdijk, heeft zijn orgel- en kerkmuziekstudie en pianostudie aan het Rotterdams Conservatorium in 1996 afgerond. Is actief als solo pianist en vooral in de kamermuziek, als begeleider van zangers en instrumentalisten. Aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, was hij pianist en coach aan de zangafdeling met als bijvak piano. In zijn orgel- en kerkmuziekstudie (1986-1993) veel mogen studeren op de orgels van de Maranathakerk en van de Immanuëlkerk. Van 1986 tot 1996 was hij organist van de Maranathakerk in Maassluis. Na het overlijden van Koos Bons was hij van 1996 tot en met eind juni 1997 cantor-organist in de Immanuëlkerk van de PKN-gemeente te Maassluis. Hij soleerde in de orgelconcertseries in de Immanuëlkerk die Koos Bons organiseerde. Ook in de Koningshof heeft hij kerkdiensten begeleid en wel samen met ds. Geb van Doornik, die kerkmuziek en het orgelspel een zeer warm hart toedroeg!
Op 1 juli 1997 ging zijn dienstverband in bij RK kerk St. Paschalis Baylon in Den Haag, welke kerk tegenwoordig deel uitmaakt van de Driekoningengemeenschap, die weer valt onder de Parochie ‘Maria, Sterre der Zee’ (Den Haag Noord). Zijn huidige functie in Den Haag heeft zich uitgebreid naar dirigent-organist van het gemengd koor, dat na de samenvoeging met een ander parochiekoor het Driekoningenkoor heet. Daarnaast werkt hij als organist mee aan oratorium- en koorconcerten, als continuo-speler, als begeleider of solist.  Hij bespeelt daar een Flentrop orgel uit 2000, met 13 stemmen en mechanische tractuur.

♫ Koos Bons (vanaf 1954 tot 1996)

Koos Bons, geboren op 13 januari 1921 te Rotterdam, kreeg van mevrouw Blok-van den Haspel zijn eerste harmoniumlessen en zij was het die hem als dertienjarige jongen naar Piet van den Kerkhoff stuurde. De organist van de Nieuwe Zuiderkerk in Rotterdam, die hem opleidde voor de staatsexamens orgel en piano, was Bons’ invloedrijkste leraar. Verder studeerde hij bij Everhard van Beynum piano, bij Piet van Mever instrumentatie en bij Cor Kee compositie en improvisatie.
Maassluis was 55 jaar lang de plaats waar Koos Bons het overgrote deel van zijn muzikale activiteiten ontplooide. Hij werd per 1 februari 1942 benoemd tot organist van de Noorderkerk. Ruim een jaar later viel het kerkgebouw ten prooi aan oorlogsgeweld. De Gereformeerde Kerk en haar organist moesten zich elf jaar tevreden stellen met een noodgebouw. Toen op 2 september 1954 de Immanuëlkerk in gebruik werd genomen, werd tegelijk het Seifert-orgel opgeleverd, dat volgens zijn adviezen was gebouwd. In een niet aflatende reeks concertactivileiten vroeg hij niet alleen aandacht voor orgelliteratuur. Regelmatig nodigde hij vocale en instrumentale solisten of ensembles uit, waarbij hij een beroep deed op bekende namen uit het Nederlandse muziekleven en evenzeer jong talent de kans gaf. In zijn muziekkamer thuis en in de kerk leidde hij twee generaties leerlingen uit Maassluis en verre omstreken op in orgelspel, pianospel en muziektheoretische vakken. Een aantal van hen heeft muziek als professie gekozen.
Koos Bons was een van de eerste organisten in Nederland geweest die Bachs orgeloeuvre integraal vertolkten. Hij deed dat in 1958 en 1959 in Rotterdam. Het project van dertig concerten, inclusief de sinfonia’s met orgel uit cantates en koorzettingen van Bachs koraalkunst, werd gevolgd door de uitvoering van het volledige orgelwerk van César Franck en van de orgelconcerten van Georg Friedrich Händel met het Rotterdams Kamerorkest onder leiding van Piet Ketting.
Koos Bons gaf zijn laatste concert op 23 september 1995. Een halfjaar later overleed hij op 75-jarige leeftijd. Zijn naam zal voor altijd verbonden blijven aan het machtige Seifert-orgel. Zijn overlijden is ervaren als een schok. In 1997, een jaar na het overlijden van Koos Bons, vond een groot herdenkingsconcert plaats. Nog steeds roept zijn naam herinneringen op aan een organist die zondag aan zondag de begeleiding van de kerkliederen tot een kunst verhief en zijn vele concerten altijd tot een boeiende belevenis maakte. 5 jaar na het overlijden van hun leraar, verzorgden Bert Visser en Wim Voogd samen met de OCI op 8 april 2001, opnieuw een herdenkingsconcert in de Immanuëlkerk. Op 22 april 2016 gaf Wim Voogd een orgelconcert (hommage aan Koos Bons) met orgelwerken van J.S. Bach, Jeanne Demessieux en Koos Bons zelf.

Delen

Facebook
Twitter
LinkedIn

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Altijd op de hoogte! Via nieuwsbrief ‘de Kerkwijzer‘ informeren we je graag, zowel digitaal* als op papier*.  In de Groote Kerk is ook de ‘Zondagsbrief’ beschikbaar, met wijknieuws. Interesse? Meld je hieronder aan, dan nemen we contact met je op.
(* voor dit abonnement wordt een kleine bijdrage gevraagd).