Ds. Gerrit van Dijk stelt zich voor

Ik wist als puber zeker dat ik geen dominee wilde worden maar vliegtuigbouwkundig ingenieur. In 1989 verhuisde ik echter niet alleen net getrouwd van Rijnsburg naar de Leidse binnenstad, maar verruilde ik ook de TU in Delft voor de theologische faculteit in Leiden.

Eenentwintig jaar verder ben ik nog steeds gelukkig getrouwd en samen hebben we vijf kinderen, van wie er een aantal toch al gaan nadenken over wat ze later willen worden.

In 1997 begon ik als predikant in de protestantse gemeente van Kruiningen, een dorp op het smalste stukje van Zuid-Beveland aan de Westerschelde. Daar kreeg ik de ruimte om het vak te leren. Het is mooi als mensen je hun vertrouwen geven. En als jij op jouw beurt iets voor hen kan betekenen. En samen zoek je een weg in geloof en kerk met als leidraad dat onuitputtelijke verhalenboek: de Bijbel, een menselijk boek over God en Gods boek voor de mensen.

In 2005 kwamen we terug naar Zuid-Holland, naar wijkgemeente Koningshof in Maassluis. Met als uitdagingen: samenwerking met directe collega’s, kerk zijn in een verstedelijkte omgeving, het bouwen aan oecumenische verbanden en leggen van contacten met moslimgemeenschappen.

In de afgelopen jaren is er veel gebeurd en veel veranderd. Maar de uitdagingen blijven boeien. Zeker in een samenleving waarin geloof steeds minder vanzelfsprekend is.

Wat blijft is het werk binnen de gemeente. Kerkdiensten, pastorale bezoeken, catechese, gesprekskringen, toerusting van vrijwilligers, kerkelijk beleid, publicaties, enzovoort. En in die veelheid ook tijd nemen voor stilte en gebed.

Ik blijf genieten van de enorme afwisseling van het dominee-zijn. Geen dag is hetzelfde.

Ik ben dankbaar voor de energie en de inspiratie die ik telkens weer ontdek, in mezelf en bij anderen.