Bij de ochtenddienst van zondag 7 oktober

Het oecumenisch leesrooster dat wij doorgaans volgen in Koningshof reikt voor 7 oktober Marcus 10 vers 1 – 16 aan. In de verzen 13 – 16 gaat het over Jezus die zegt dat de kinderen zonder meer bij hem mogen komen. Mooie woorden die we tot op vandaag warm en welkom vinden. Maar de verzen 1 – 12 gaan over echtscheiding. En dat is een stuk ingewikkelder. Dat was toen al zo, maar is nu nog zo. 

Wat moeten we toch met die gebeitelde woorden van Jezus dat “wat God heeft samengevoegd, de mens niet mag scheiden”? De kerk heeft haar hele geschiedenis geworsteld met relaties en alles wat daarbij hoort. Tegenwoordig komt scheiding en nieuwe relaties aangaan veel voor in onze samenleving. Ook in de kerk. En het lijkt geaccepteerd. Leggen we de woorden van Jezus naast ons neer? Of waren die alleen bedoeld voor toen en daar en leven we nu in een andere tijd?

Ik heb er even over gedacht om een ander Bijbelfragment te kiezen, maar lees toch dit weerbarstige stuk en wil mijn gedachten daarbij met u delen. En ben tegelijk benieuwd wat die van u zijn als het gaat om relaties en hoe je daarin met elkaar omgaat. Hoe u aankijkt tegen trouw en het uit elkaar gaan. En wat het met een mens doet als een relatie stuk loopt. Maar ook wat het betekent als je je leven lang bij elkaar blijft.

Gerrit van Dijk

De liturgie voor van deze zondag kunt u  hier neerladen.

 

Laatst gewijzigd op 2 oktober 2018.