Corona in de kerk

Ook in Coronatijd willen we hoopvol kerk zijn voor Maassluis. Je bent van harte uitgenodigd om hieraan deel te nemen!

Omdat de ruimtelijke situatie sterk verschilt, hanteert elke wijk daarnaast elk zijn eigen maatregelen met betrekking tot zang en het aantal toegestane bezoekers. Hierbij volgen wij steeds de richtlijnen van het RIVM en de landelijke PKN.

De huidige Coronacrisis heeft grote gevolgen gehad voor het maatschappelijk leven. Lees onder de berichten ook onze ‘Terugblik Lockdown’

Bekijk laatste coronaberichten

Welkom terug!

Het kerkelijk leven gaat weer van start! Bekijk het bericht voor een overzicht van de activiteiten.

Lees verder »

Terugblik lock-down

Toen deze crisis begon zijn we per direct begonnen met online vieren. Hierin hebben de drie wijken samen opgetrokken door samen via Youtube en Facebook uitzendingen te verzorgen vanuit de Groote Kerk. Al gauw ontwikkelde dit zich tot een professioneel videokanaal. Er waren ZOOM-ontmoetingen en Teams vergaderingen om elkaar niet uit het oog te verliezen. De diaconie bezorgde bloemen en de jeugd beleefde Pasen online met het Jeruzalemspel. Er werd een noodlijn in het leven geroepen voor wie hulp nodig had. Bij een uitvaart ontstond er spontaan een haag van bloemen. Er was verdriet, eenzaamheid – maar ook eensgezindheid, medeleven en inspiratie. Het hart van ons kerk-zijn werd hier prachtig zichtbaar.

 

uitzenden vanuit een lege kerk (fotocredits: Theo van Pelt)

Blijven schakelen

Per 5 juli 2020 zijn in alle drie de wijken de reguliere vieringen hervat, natuurlijk met de nodige maatregelen om eventueel besmettingsgevaar te minimaliseren. Zo vragen we bezoekers zich van te voren aan te melden, zijn er looproutes aangegeven en is er desinfecterende gel beschikbaar. Deze situatie duurde voort tot eind november, waarna we opnieuw met een lockdown geconfronteerd werden en terug gingen naar digitaal vieren. Half januari 2021 kwam daar een nieuw verdriet bij: niet alleen gemeentezang maar ook voorzang werd niet langer toegestaan. We hopen van harte dat er snel andere tijden aanbreken, en proberen steeds zo wijs mogelijk de landelijke richtlijnen toe te passen op onze eigen situaties.

Terug naar ‘normaal’?

Voorjaar 2021 neemt het aantal gevaccineerden in Nederland sterk toe, en worden de berichten rond COVID19 steeds gunstiger. Hierdoor volgen versoepelingen zich snel op. Voorzang is weer toegestaan. Ook in Maassluis worden er mondjesmaat weer bezoekers welkom geheten. Vanaf Pinksteren kunnen er (gezien de zaalomvang) in zowel de Groote Kerk en Immanuelkerk 90 personen de diensten bezoeken. Een kleine maand later wordt dit aantal verder uitgebreid naar 15% van de toegestane capaciteit. Ook mag er weer voorzichtig gezongen worden. Zijn we dan definitief op koers naar ‘gewoon’ kerk zijn met elkaar? 

Vanaf 25 september 2021 wordt landelijk de anderhalve meter losgelaten. Als kerken volgen we deze ontwikkeling en lijkt alles ‘bijna’ weer normaal. Maar of het gezamenlijk drinken uit een avondmaalsbeker ooit terug zal keren – de toekomst zal het leren!

Laatste wijziging: 10 juni 2021

 

Een mooi Corona initiatief vanuit de jongeren: de Happy Food Walk

 

Delen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Altijd op de hoogte! Via nieuwsbrief ‘de Kerkwijzer‘ informeren we je graag, zowel digitaal* als op papier*.  In de Groote Kerk is ook de ‘Zondagsbrief’ beschikbaar, met wijknieuws. Interesse? Meld je hieronder aan, dan nemen we contact met je op.
(* voor dit abonnement wordt een kleine bijdrage gevraagd).