Corona in de kerk

Update 5 oktober: terug naar 30 mensen, geen gemeentezang
Lees meer

Update 1 februari: geen voorzang en/of blaasinstrumenten meer

Benieuwd naar de wijk-specifieke maatregelen? Ga direct naar de informatiesite van de verschillende wijken.

De huidige Coronacrisis heeft grote gevolgen gehad voor het maatschappelijk leven. Het ziet er niet naar uit dat dit de komende maanden gaat veranderen.

Terugblik lock-down

Toen deze crisis begon zijn we per direct begonnen met online vieren. Hierin hebben de drie wijken samen opgetrokken door samen via Youtube en Facebook uitzendingen te verzorgen vanuit de Groote Kerk. Al gauw ontwikkelde dit zich tot een professioneel videokanaal. Er waren ZOOM-ontmoetingen en Teams vergaderingen om elkaar niet uit het oog te verliezen. De diaconie bezorgde bloemen en de jeugd beleefde Pasen online met het Jeruzalemspel. Er werd een noodlijn in het leven geroepen voor wie hulp nodig had. Bij een uitvaart ontstond er spontaan een haag van bloemen. Er was verdriet, eenzaamheid – maar ook eensgezindheid, medeleven en inspiratie. Het hart van ons kerk-zijn werd hier prachtig zichtbaar.

uitzenden vanuit een lege kerk (fotocredits: Theo van Pelt)

Blijven schakelen

Per 5 juli 2020 zijn in alle drie de wijken de reguliere vieringen hervat, natuurlijk met de nodige maatregelen om eventueel besmettingsgevaar te minimaliseren. Zo vragen we bezoekers zich van te voren aan te melden, zijn er looproutes aangegeven en is er desinfecterende gel beschikbaar. Deze situatie duurde voort tot eind november, waarna we opnieuw met een lockdown geconfronteerd werden en terug gingen naar digitaal vieren. Half januari 2021 kwam daar een nieuw verdriet bij: niet alleen gemeentezang maar ook voorzang werd niet langer toegestaan. We hopen van harte dat er snel andere tijden aanbreken, en proberen steeds zo wijs mogelijk de landelijke richtlijnen toe te passen op onze eigen situaties.

Omdat de ruimtelijke situatie sterk verschilt, hanteert elke wijk daarnaast elk zijn eigen maatregelen met betrekking tot zang en het aantal toegestane bezoekers. Hierbij volgen wij steeds de richtlijnen van het RIVM en de landelijke PKN. Benieuwd naar de precieze maatregelen per wijk? De gebruiksplannen en coronaprotocollen zijn op te vragen via de scriba van de desbetreffende wijk. Daarnaast proberen we de informatie op deze website steeds zo actueel mogelijk te houden.

Ook blijft het in alle drie de wijken mogelijk om de vieringen live of achteraf te volgen via kerkomroep.nl en Youtube. De links naar deze kanalen vind je op de wijkpagina’s ‘Deze zondag’.

Zo proberen we ook in de huidige crisis hoopvol kerk te zijn voor Maassluis. Je bent van harte uitgenodigd om hieraan deel te nemen!

kinderen staken ouderen een hart onder de riem!

Delen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Altijd op de hoogte! Via nieuwsbrief ‘de Kerkwijzer‘ informeren we je graag, zowel digitaal* als op papier*.  In de Groote Kerk is ook de ‘Zondagsbrief’ beschikbaar, met wijknieuws. Interesse? Meld je hieronder aan, dan nemen we contact met je op.
(* voor dit abonnement wordt een kleine bijdrage gevraagd).