Een doorn in het vlees

Hier vindt u de meditatie in de Kerkwijzer van 16 oktober 2022

Bij 2 Kor. 12: 9
Vaak denken we dat we veel meer en beter zouden kunnen als ons probleem, dat ons daarin belemmert, opgelost zou zijn. ‘Als ik helemaal gezond zou zijn’ of ‘Als ik toch eens een betere baan zou hebben …’ of ‘Als ik maar eens een vlottere prater was’ dán …….. Die doorn die in het lichaam zit, die moet er uit! Denken wij dit ook wel eens, dat we veel meer zouden kunnen doen als we maar ……..zus en zo? Dat ons geloof dan sterker zou zijn en wij veel meer voor God zouden kunnen doen? Paulus dacht dat eerst ook. Hij werd gehinderd door een of ander probleem dat voor nogal veel hindernissen in zijn leven en werk zorgde. We lezen dat Paulus God drie keer smeekte om dit van hem weg te nemen, die last van zijn schouders te halen. Paulus had een belangrijke taak in de verbreiding van het evangelie en de uitbreiding van het Koninkrijk van God. Je zou denken dat God hem daarom hierin wel ter wille zou zijn en het gebed van Paulus zou verhoren. Paulus zou zijn werk beter kunnen doen dan hij nu deed. Geen belemmeringen meer. God zei echter: ‘Mijn genade is u genoeg want mijn kracht wordt in zwakheid volbracht’. Met andere woorden, nee nee Paulus, door Mijn genade beschik je over meer dan genoeg eigenschappen en middelen om je taken te volbrengen. Daar moet je het mee doen. De kracht van God komt juist in en uit zwakheid tot stand. Niet met groot vertoon of welsprekendheid of ….. wat dan ook! Nee juist uit de eenvoud komt de kracht van Jezus de Zaligmaker. Dat maakt ons stil.

Maar Paulus begrijpt deze harde les en geeft ons zijn inzicht als levensles mee. ‘Mijn last houdt me nederig’, zegt hij. Daardoor weet ik wel dat ik God nodig heb. Met alles wat ik zelf heb, red ik het niet. Zijn kracht wordt juist zichtbaar in mijn zwakheid. Het enige dat ons leven dan ook compleet kan maken is Gods liefdevolle genade. Zijn genade troost, vergeeft, geneest en geeft ons een toekomst. In de moeiten die we doormaken wordt zichtbaar hoe sterk die genade van God is. Die genade geeft hoop in uitzichtloze situaties, kracht in moeilijke perioden, troost in verdriet en moed als je niet verder kunt. Met die genade kunnen we leven, verder leven. Mijn genade is u genoeg!

Gerrit van den Dool

Delen

Facebook
Twitter
LinkedIn

Gerelateerde berichten

algemeen

Teveel

Bij Marcus 6:30-44: Toen hij uit de boot stapte, zag hij een grote menigte en voelde medelijden met hen, omdat ze leken op schapen zonder

Lees verder...
Koningshof

Oud Papier Actie

Zaterdag 25 februari 2023, tussen 10:00 en 12:00 uur, is de volgende oud papier actie van wijkgemeente Koningshof. We verzamelen oud papier, kranten, reclamefolders, karton,

Lees verder...
algemeen

PIZZA EN ZO

Ben jij tussen de 12 en 21 jaar, schuif dan gezellig aan en praat met ons mee over de toekomst van de kerk. Hoi!Op dit

Lees verder...

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Altijd op de hoogte! Via nieuwsbrief ‘de Kerkwijzer‘ informeren we je graag, zowel digitaal* als op papier*.  In de Groote Kerk is ook de ‘Zondagsbrief’ beschikbaar, met wijknieuws. Interesse? Meld je hieronder aan, dan nemen we contact met je op.
(* voor dit abonnement wordt een kleine bijdrage gevraagd).