Verhalen van de Voedselbank

Als kerk zijn we al jaren nauw betrokken bij het werk van de Voedselbank. Maar wat gebeurt daar eigenlijk. Het is veel meer dan alleen zorgen voor een boterham voor minder bedeelden. Elke week zijn er weer tientallen verhalen te vertellen. Helaas vaak verhalen die geen mens zou moeten mee maken. Maar ook het hoopvolle verhaal dat we met de Voedselbank van betekenis zijn.

Joke Cats, coördinator van de Voedselbank tekende onderstaande verhalen op.

Een aanmelding komt binnen. “ Ben je er toevallig?” Ik heb hier een jongedame van 24 zonder eten, ze heeft niets in huis. Kan je haar misschien helpen aan eten tot vrijdag? Voor nu heeft ze niets.” Begeleid door haar hulpverleners komt ze binnen. Het is moeilijk tot bijna onmogelijk om contact met haar te krijgen. Met eten en een warme jas gaat ze weg. Vrijdag zien we haar (gelukkig) weer. We proberen haar te helpen met nog meer kleding en boodschappen voor een paar dagen. Eén van de vrijwilligers trekt met haar op en helpt haar met kleding uitzoeken en met de boodschappen. We proberen op die manier haar vertrouwen en veiligheid te bieden. Aan het eind van haar bezoek lukt het om een kleine glimlach op haar gezicht te krijgen. Dat geeft moed.

“Ik ben inderdaad laat met hulp zoeken en heb het veel te ver laten komen. Nu staat het water tot aan mijn lippen en wend ik me tot de schuldhulpverlening en jullie en dat valt niet mee.” Ze wordt toegelaten en benadert me later met de vraag of ik misschien een fiets voor haar weet. Wij hebben niets meer en voor woon-,werkverkeer is een goede fiets nodig. Gelukkig zijn er instanties die kunnen en willen helpen.

Een lang verhaal aan de telefoon: mevrouw zit er duidelijk door heen en heeft een luisterend oor nodig naast de boodschappenhulp die wij haar kunnen bieden. Ze heeft lang geaarzeld om bij ons die hulp te zoeken, maar nu staat het water tot aan haar lippen. Corona heeft hard toegeslagen in haar leven. Het werk dat ze had als Zzp’er is tot nul gedaald. Een buurvrouw die ook bij ons komt heeft haar verteld hoe het bij ons georganiseerd is en haar overgehaald om zich bij ons aan te melden. Vrijdag komt ze en doet haar verhaal waar ze maar een luisterend oor vindt.

Meer weten over de Voedselbank? Neem dan contact op met onze diaconie.

Delen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Gerelateerde berichten

algemeen

Projectinfo PGM 3.0

Het huishoudboekje van de Protestantse Gemeente Maassluis is voor de nabije toekomst niet op orde. De inkomsten dalen en de uitgaven stijgen. We kunnen er

Lees verder...

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Altijd op de hoogte! Via nieuwsbrief ‘de Kerkwijzer‘ informeren we je graag, zowel digitaal* als op papier*.  In de Groote Kerk is ook de ‘Zondagsbrief’ beschikbaar, met wijknieuws. Interesse? Meld je hieronder aan, dan nemen we contact met je op.
(* voor dit abonnement wordt een kleine bijdrage gevraagd).