Vrijheid

In de Schakel verschijnt ter ere van het 75 jarige bevrijdingsjubileum elke week een blog over vrijheid. Ook ik werd gevraagd om een korte column te schrijven, die volgende week in de Schakel staat. Hier alvast voor u!

Pim leeft 35 jaar in vrijheid

Het is half augustus, de zinderende zon brandt al dagen genadeloos op Maassluis. En dan uit het niets: een keiharde regenbui die alle dicht gestrate tuintjes blank zet. Ik grijp direct mijn kans als opvoeder om mijn beide dochters vrijheid te leren. Bijna bloot grijpen wij onze kans: gillend de tuin in, springen en spetteren. Dit is leven, dit is vrijheid! En dan gauw naar binnen, want de vrijheid blijft toch wat onwennig.
35 jaar vrijheid. Ik heb natuurlijk bizar veel geluk gehad om op dit kleine rijke, vrije stipje op onze aardkloot geboren te zijn. Maar ik wil meer. Want hoewel nationale vrijheid belangrijk is, is ze niet het hele verhaal. Ik heb een Nederlandse vrouw gekend die nooit écht uit de oorlog gekomen was – de angst en trauma’s uit die tijd hadden haar nooit losgelaten. En ik ken gevluchte mensen zonder paspoort die mij een grotere vrijheid laten zien dan ik durf te dromen. Innerlijke vrijheid is vele malen belangrijker dan uiterlijke vrijheid. Schaamte, lafheid, wantrouwen, angst. Dat zijn pas gevangenissen. Maar je bent het zelf die de deur dicht houdt.
Dat is wat ik mee wil geven, als vader en dominee. Mijn grootste inspiratieboek, gaat voortdurend over bevrijding. Van binnen en van buiten. De slaaf Jozef, die koning van Egypte wordt. Koning David, die in zijn ondergoed dansend door de straten gaat. De opgesloten Paulus, die vanuit zijn cel onwijs bemoedigende brieven stuurt. Jezus, die laat zien dat God ons zelfs uit de dood wil bevrijden. In die verbijsterend mooie onwennige vrijheid wil ik vandaag al leven. Met een vrede die alle verstand te boven gaat.
Schaamteloos dansen – dat wil ik u en mijn kinderen meegeven in de komende 75 jaar. Desnoods met rollator. Gooi je huis open en je kleren uit. Trek direct de tegels uit je tuin, plant een wijngaard en dans daar uit volle borst. Vrijheid is te waardevol om jezelf gevangen te zetten.

Verschillende kerkleden deden al hun bijdrage. Lees hier hun bespiegelingen over vrijheid.

Delen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Gerelateerde berichten

algemeen

Inzameling Voedselbank 19 dec.

Maassluis-breed wordt op zaterdag 19 december 2020 goederen ingezameld voor de Voedselbank. (Samenwerking Buurtpreventie Maassluis, Kerken, Voedselbank) Algemene Verzamelpunten en bij de Immanuelkerk (11:00 –

Lees verder...
algemeen

Kerstnachtdienst 2020

Als er één dienst is waarin de pijn van de Covid-19 situatie voelbaar moet zijn, is het deze dienst wel. Onmogelijk maar waar: we zullen

Lees verder...

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Altijd op de hoogte! Via nieuwsbrief ‘de Kerkwijzer‘ informeren we je graag, zowel digitaal* als op papier*.  In de Groote Kerk is ook de ‘Zondagsbrief’ beschikbaar, met wijknieuws. Interesse? Meld je hieronder aan, dan nemen we contact met je op.
(* voor dit abonnement wordt een kleine bijdrage gevraagd).