Actueel / Nieuwsbrief OCI


 

 

 

enkele berichten uit de: 

meest recente nieuwsbrief

 

 

 

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Orgelestafette in de Immanuëlkerk, in het kader van 400 jaar Maassluis zelfstandig

Zaterdagmorgen 6 september 2014 rond 09.00 uur.

Niet bepaald een tijdstip waarom doorgaans veel activiteit in de Immanuëlkerk is te bespeuren. Op deze ochtend wel. De vlag ‘400 jaar Maassluis’ is gehesen, de deur staat wagenwijd open en de rode loper ligt uit.

Er lopen al wat leden van de Orgelcommissie Immanuëlkerk rond en ook de koster met zijn helpsters zijn van de partij.

In het kader van 400 jaar Maassluis zal een orgelestafette worden gehouden: 400 minuten orgelmuziek door
14 organisten, die 
een band met de Immanuëlkerk hebben, 
in Maassluis of in de directe omgeving organist zijn of oud-leerlingen van Koos Bons zijn. Koos Bons de eerste organist 

van de Immanuëlkerk, die 60 jaar geleden adviseur was bij de bouw van het Seifert orgel.

Langzamerhand komen de eerste gasten binnen, waaronder burgemeester Koos Karssen en wethouder David van der Houwen. De burgemeester geeft precies om 09.30 uur het startsein voor deze estafette.

Als eerste neemt Piet George Klootwijk, één van de twee vaste organisten van de Immanuëlkerk, plaats op de 

orgelbank. Na zijn bijdrage volgen Leo Hans Koornneef, Hans Treurniet, Wim Voogd, Hans Stehouwer, Simon Harinck, Harry Petersen, Anton van der Vlies, Cees Kelderman, Gerhard Messelink, Bert Visser, Ger van Eersel en Warner Fokkens.

Ondertussen was het een komen en gaan van toehoorders en waren er ook van die doorgewinterde orgelliefhebbers, 

die de hele dag hun hart ophaalden aan het spel van diverse organisten in diverse stijlen.

Als laatste zou de andere vaste organist van de Immanuëlkerk, Gerard de Waardt de orgelbank bezetten. Helaas was dit wegens de gevolgen van een operatie aan zijn hand toch niet mogelijk.

Een oplossing werd gevonden door een toegift door Warner Fokkens die een variatie op een lied uit het Liedboek ten gehore bracht. Daarna zette Annelies Terlaare zich op de orgelbank. Zij had in de middag al gefungeerd als registrante bij Cees Kelderman. Maar ook zij bleek een waardige deelnemer te zijn aan deze estafette, waarvoor zich aanvankelijk alleen mannen hadden opgegeven of waren uitgenodigd.

Met een toegift van Piet George Klootwijk werd het echte concert afgesloten.

Maar…… als laatste zette wethouder David van der Houwen zich op de orgelbank en klonk het “Maassluis, mijn thuis 

aan de Waterweg” door de kerk. Als een virtuoos op het orgel bewoog onze wethouder zich en het was bijna niet te zien dat het orgel digitaal werd bespeeld.

Om precies 16.14 uur (het jaar van de Separatie) werd de estafette afgesloten.

Het was waardige bijdrage van de OCI aan de 400 jaar feesten in Maassluis en het startschot voor de viering van 60 jaar Immanuëlkerk.

                                                                 

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

  

Afgelopen zaterdag 6 september van
09.34 - 
16.14 uur was de orgelestafette van
400 minuten door diverse Maassluise (oud) organisten en (oud) leerlingen van Koos Bons, 
ivm 400 jaar Maassluis zelfstandig.

Bij een jubileum hoort een feest, een muzikaal feest.

Voor deze estafette komen (oud) -organisten en waarnemend organisten van de Immanuëlkerk en de thans in Maassluis en omgeving wonende en/of muzikaal actief zijnde organisten. Aangevuld met organisten die een bijzondere binding hebben met het Seifert-orgel van de Immanuëlkerk.

 


PROGRAMMA                                        (gewijzigde versie)

 

 

De estafette wordt exact om 09.30 uur geopend door de burgemeester de heer Koos Karssen, waarna de estafette startom 09.34 uur door Piet George Klootwijk. Vervolgens zal er ongeveer elke half uur een wisseling van organist zijn, zie het schema hieronder.

 

gewijzigd

uur

minuut

nr

 

gem.tijd

9

30

 

Opening

4 min

9

34

1

Piet George Klootwijk

11 min

 

45

2

Leo Hans Koornneef

25

10

15

3

Hans Treurniet

25

 

45

4

Wim Voogd 

30

11

15

5

Hans Stehouwer

27

 

45

6

Simon Harinck

25

12

15

7

Harry Petersen

25

 

45

8

Anton van der Vlies

25

13

15

9

Cees Kelderman

25

 

45

10

Gerhard Messelink

25

14

15

11

Bert Visser

25

 

45

12

Ger van Eersel

25

15

15

13

Warner Fokkens

30 min

 

45

14

Gerard de Waardt

20

16

10

15

Weth v/d Houwen *

4

 

14

 

Einde

 

 

De OCI wil iets laten horen van de (orgel) muziek van de afgelopen 400 jaar, waarvan het Seifert orgel de laatste 60 jaar een eigen geluid laat horen.

We hopen met deze estafette een zo groot mogelijk publiek te bereiken, door deze dag in te kleden als een soort open orgeldag. Wil je een bepaalde organist beluisteren of ben je in de buurt, loop gewoon even binnen en volg de muziekklanken.

 

 

De estafette wordt om 16.10 uur verrassend afgesloten door de Wethouder 
van Cultuur, de heer David van der Houwen, hij gaat zelf achter het orgel 
zitten om zodoende om 16.14 uur precies de 400 minuten estafette te halen. 


------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Goed bezochte demonstratie gerenoveerde speeltafel Seifert-orgel in de Immanuëlkerk.     
 

Zaterdag 25 januari presenteerde een trotse orgelcommissie de gerenoveerde speeltafel van het - met 45 sprekende stemmen tellend - Seifert-orgel. Mede dankzij een legaat en onder toeziend oog van de organisten Gerard de Waardt en Piet George Klootwijk - geadviseerd door Geert Bierling - stadsorganist te Rotterdam is deze ingrijpende operatie tot stand gekomen.

De bouwer van het orgel de Fa. Seifert uit Kevelaar heeft op vakkundige wijze deze werkzaamheden naar volle tevredenheid uitgevoerd.

Het binnenwerk van de speeltafel inclusief de speelhulpen zijn verwijderd. De registerschakelaars zijn vernieuwd en bewegen mee met de setzerinstellingen en de generaal crecendo’s. De uitbreiding van 2002 is opgenomen in het registertableau. De speeltafel is geheel gedigitaliseerd en voorzien van een bus-systeem, waarin opgenomen de setzer en twee registerkoppelingen die zijn toegevoegd. Ook is het mechaniek van de zwelkast verbeterd en de speeltafel voorzien van ledverlichting.

Piet George Klootwijk heeft op enthousiaste wijze uitleg gegeven van deze uitbreiding waarbij Gerard de Waardt gezeten achter de speeltafel de vele klankkleuren liet horen. Vervolgens liet Gerard middels diverse muzikale hoogstandjes de vele mogelijkheden van het orgel horen. Zelfs toen Gerard de orgelbank verliet speelde het orgel dankzij de setzer door op de vooraf geprogrammeerde muziek.

Met deze setzer kunnen 3000 registraties vooraf worden geprogrammeerd, welke tijdens een orgelbespeling met een druk op de knop één voor één kunnen worden opgeroepen.     

Piet George Klootwijk speelde tot slot Psalm 150 vers twee en refereerde aan de versregel uit de  berijming van 1773  Laat zich t’orgel overal,  en met een indrukwekkend voorspel konden de aanwezigen naar hartenlust deze Psalm in de<

 

Laatst gewijzigd op 23 augustus 2020.