iona > Nieuw hier > Veel gestelde vragen

Veel gestelde vragen

Wil je een keer een kerkdienst of een activiteit in de Immanuëlkerk meemaken? Je bent meer dan welkom. Of wil je meer weten van onze wijkgemeente? In deze rubriek proberen we alvast een antwoord te geven op veel gestelde vragen. Als jouw vraag er niet bij zit neem dan gerust contact op. Op de pagina Contact kun je vinden met wie je contact op kunt nemen.

De wijkgemeente iona is een protestantse kerk in Maassluis. We zijn een open gemeente en actieve geloofsgemeenschap die bol staat van de activiteiten voor alle doelgroepen van jong tot niet zo jong meer. Ons kerkgebouw, de Immanuëlkerk, en verschillende ruimten daarin zien we als een soort herberg die open staat voor kerkelijke en maatschappelijke activiteiten.

Voor iedereen! Je bent van harte welkom en het maakt niet uit of je God al hebt gevonden of Hem nog zoekt of gewoon nieuwsgiering bent. Afkomst, jong of oud, geloofsovertuiging, huidskleur of geaardheid speelt voor ons geen enkele rol. We mogen ons bij elkaar thuis voelen als kinderen van één Vader. 

Stuur een e-mail naar kerkelijkbureau@pknmaassluis.nl  Dan wordt er vanzelf contact met je opgenomen.

De kerkdienst op zondag begint om 9.30 uur in de zomertijd en om 10.00 uur in de wintertijd. De aanvangstijd wisselt op de zondag dat de klok wordt verzet voor de zomer- en wintertijd. Soms zingen we voor de kerkdienst ook nog enkele liederen. Wil je die meezingen dan kun je het beste 10 á 15 minuten van te voren aanwezig zijn. Maar ook als je pas net voor het begin aanwezig kan zijn, er is altijd plaats voor je. Na afloop kun blijven om samen koffie of thee te drinken.

De kerkdiensten worden gehouden in de Immanuëlkerk, Lange Boonestraat 5 te Maassluis. Elk jaar zijn er ook meerdere gezamenlijke diensten met wijkgemeente Koningshof, bijvoorbeeld in zomervakantie of in de week voor Pasen. In de agenda kun je vinden waar deze gezamenlijke diensten zijn.

Op het Marelplein bij de kerk is er een grote parkeerruimte voor auto’s. Ook kun je parkeren bij de supermarkt aan de Lange Boonestraat. Lukt dat niet meer dan kun je in de wijk rondom de kerk gaan zoeken. Maar het is natuurlijk beter voor het milieu en voor jezelf om, als je dan kan, naar de kerk te wandelen of de fiets te pakken!

We streven naar kerkdiensten van gemiddeld een uur en 15 minuten. In de praktijk varieert dat meestal tussen een en anderhalf uur.

We streven naar gevarieerde diensten waarin niet alles hetzelfde is. In algemene zin: in de kerkdiensten zoeken we contact met God door middel van gebeden, liederen en de preek. In de preek of overdenking legt de voorganger de Bijbel uit en geeft overwegingen mee over de betekenis van God en de Bijbel voor het dagelijks leven. Er zijn ook verschillende vormen voor de muzikale begeleiding en we experimenteren met diensten nieuwe stijl die meer inspelen op de behoeften van de doelgroep jongeren en gezinnen met jongere kinderen. Er wordt wel altijd gebruik gemaakt van een beamer waarop de liederen en schriftlezingen te zien zijn. We zingen uit het Liedboek, uit het Evangelisch Liedboek en uit Opwekking, Hemelhoog, Tussentijds, Taizé, Sela. De orde van dienst kun je via de link bij de betreffende zondag inzien.

Wij kennen geen kledingvoorschriften. In de keuze van je kleding ben je helemaal vrij, draag vooral waarin je je fijn voelt.

Voor de allerkleinsten is er oppas. Voor kinderen op de basisschool is er KinderNevenDienst  en vaak ook JongerenNevenDienst. Dat is allemaal in de zalen in de Immanuëlkerk. Tijdens de kerkdienst is er altijd een moment met de kinderen. Daarna verlaten zij de kerkzaal en gaan naar hun eigen ruimten. Voor het einde van de kerkdienst komen alle kinderen terug in de kerkzaal, zodat iedereen samen de zegen ontvangt.

De predikant en een of meer ouderlingen en diakenen komen net voor de kerkdienst begint naar binnen en zitten links vooraan in de kerk. Zij zijn na de kerkdienst van harte bereid om je vragen te ontvangen en misschien ook gelijk te beantwoorden. Maar ook voor een praatje zijn zij beschikbaar maar dat geldt eigenlijk wel voor iedereen die blijft koffiedrinken. 

Vaak is er ook een Vraagbaak beschikbaar waar je je vragen aan kunt stellen. Als er een Vraagbaak is wordt dit tijdens de kerkdienst genoemd. Wil je liever telefonisch of per e-mail je vragen stellen? Op de pagina Contact vindt je contactgegevens van onze eigen predikanten of de scriba.

Iedereen (ook niet belijdende leden en kinderen) is welkom om aan het Avondmaal deel te nemen. Dat doen 6 keer per jaar met brood (het lichaam van Christus) en wijn of druivensap (het bloed van Christus).

Wanneer je wilt dat de kerk een rol speelt bij het afscheid kun je dat melden via het telefoonnummer van het uitvaartpastoraat 06 – 18808552. Dat is dagelijks bereikbaar tussen 09.00 en 22.00 uur. Dan wordt je verder geholpen om de nodige afspraken te maken met een predikant of een van de uitvaartpastores.

Wijkgemeente iona gaat zeer zorgvuldig om met persoonsgegevens. Er is door de Protestantse Gemeente Maassluis een privacyverklaring opgesteld waarin staat welke gegevens we op welk moment verwerken en met welk doel. Deze verklaring kun je vinden op onze website.

Voor het opnemen en uitzenden van kerkdiensten in geluid en beeld hebben we een protocol opgesteld waarin de uitgangspunten en afspraken daarover zijn opgenomen. Dit protocol staat ook op onze website.

Ja, maar daarvoor gelden wel grenzen (boven een drempel en tot een maximum). Op de website van de Belastingdienst kun je daar meer informatie over vinden. De Protestantse Gemeente Maassluis is een Algemeen Nut Beogende Instelling (ANBI). 

Wijkgemeente iona heeft zelf geen rechtspersoonlijkheid. Wij zijn onderdeel van de Protestantse Gemeente Maassluis die dat wel heeft. De wettelijk verplichte informatie inzake ANBI kun je dan vinden op de algemene pagina’s van de website van de Protestantse Gemeente Maassluis.

Delen

Facebook
Twitter
LinkedIn

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Altijd op de hoogte! Via nieuwsbrief ‘de Kerkwijzer‘ informeren we je graag, zowel digitaal* als op papier*.  In de Groote Kerk is ook de ‘Zondagsbrief’ beschikbaar, met wijknieuws. Interesse? Meld je hieronder aan, dan nemen we contact met je op.
(* voor dit abonnement wordt een kleine bijdrage gevraagd).