Actuele collectedoelen

De komende diensten steunen wij (College van Diaconie + CvK) met onze kerk de volgende doelen:
(SB/JFS 16 maart. 2024 )

Zondag 17 maart 2024 . . 5e zondag van de 40-dagentijd

  • Diaconie: Indonesië, hulp aan gehandicapte kinderen (Alle Kerken)
  • Kerk: Pastoraat
  • Kerk: Onderhoud / wijkgebonden activiteiten

Zondag 17 maart 2024 Kinderkerk

  • tbv St.Jarige Job

Zondag 24 maart 2024 Palmzondag

  • Diaconie: “Goed boeren in een lastig klimaat in Oeganda” (Alle Kerken)
  • Kerk: Pastoraat
  • Kerk: Onderhoud / wijkgebonden activiteiten

== ZIE de TOELICHTINGEN verderop,

Doneer rechtstreeks via de button OF stort via een eigen betaalopdracht naar
NL47 INGB 0000 3952 25 t.n.v. P.G. Maassluis met vermelding van datum.

=== Collecte óók via de kerkapp mogelijk

++ Via de rubriek “GEVEN” op de kerkapp is het mogelijk uw gift per doel per wijk te geven; zie onderstaande beschrijving.

Toelichting Doelen:

—————————————————————————————————————————————————————————————————————————————-

1200 mensen uit 40 dorpen meer voedsel en inkomen

In de loop van 2020 konden veel trainingen toch weer doorgaan: 247 boeren en 353 boerinnen leerden meer over duurzame landbouw. Twintig groepen van dertig personen kwamen bijeen in demonstratietuinen. Ze leerden hoe ze in hun groentetuin dierlijke mest kunnen gebruiken en water opslaan. Ze legden samen waterputten aan. Ook de 600 mensen uit twintig dorpen die in 2019 waren getraind werden begeleid. Hoe kunnen ze plantenziekten milieuvriendelijk bestrijden? Hoe kunnen ze stapsgewijs de bodem vruchtbaarder maken? 1200 mensen uit 40 dorpen eten nu meer en gezonder en hebben een hoger inkomen.

Eigen zaadbanken met droogtebestendige zaden

Twee dorpen experimenteren sinds 2019 hoe ze het beste hun droogtebestendige zaden kunnen bewaren, vermenigvuldigen en verspreiden. Ze willen minder afhankelijk worden van dure zaden, die ze steeds opnieuw moeten kopen. Zo brengen ze hun kosten omlaag, verbetert hun oogst en dus ook hun inkomen. Ze bewaren hun zaden in zaadbanken, waar ook andere dorpen gebruik van kunnen maken.

De leefomgeving beter beschermen

In veertig dorpen zijn comités opgericht om hun leefomgeving te beschermen. De leden betrekken alle dorpelingen bij de vergaderingen, ook wie niet kan lezen of schrijven. Ze willen plaatselijke gebruiken die voor problemen zorgen tegengaan: houtkap voor brandhout en houtskool, moerassen die in gebruik worden genomen voor rijstteelt, en het verbranden van akkers na de oogst. Men maakt samen afspraken over wat wel en niet mag. Men bepaalt waar de grens ligt tussen boerenland en natuur, die bewaard moet blijven. In zestien dorpen zijn bewoners samen bomen gaan planten: fruitbomen, windbrekers en productiebos. Omdat men daar het belang van bomen inziet, wordt er beduidend minder hout gekapt.

De overheid vragen om wetten te handhaven

De veertig comités hebben samen aan de plaatselijke overheid gevraagd om de handel in houtskool te beperken. En om in moerasgebieden te controleren of mensen van buiten het dorp daar ineens rijst gaan verbouwen. De ambtenaren hebben beloofd de regels beter te handhaven.

Bedankt voor uw steun

Zo leren boeren en boerinnen in Oeganda beter samenwerken, hun landbouwgrond beter te beschermen en eten ze meer en gezonder. Mede dankzij uw steun. Dank u wel. Samen zijn we de kerk in actie: in Nederland en in Oeganda.

—————————————————————————————————————————————————————————————————————————————-

Veel gehandicapte kinderen in Indonesië worden verwaarloosd. De vrouwenbond van de Torajakerk heeft zich het lot van deze kinderen aangetrokken en jaren geleden een programma (RBM) opgezet om hen te helpen. Er worden hulpmiddelen, zoals bijvoorbeeld een looprek of rolstoel, verstrekt en indien mogelijk wordt (aangepast) basisonderwijs gegeven en les in handvaardigheid (voor het maken van verkoopartikelen). Gehandicapte kinderen blijken veel meer te kunnen dan hun omgeving dacht! Dankzij het programma van RBM krijgen ze de mogelijkheid om zich te ontwikkelen en je ziet ze opbloeien. Inmiddels worden meer dan 570 kinderen en hun ouders en familie begeleid.

RBM biedt twee programma’s aan. Een is vanuit het centrum naar de mensen toe:  kinderen worden thuis bezocht door medewerkers van RBM. Het andere programma is in het centrum zelf. Hierbij komen de kinderen naar het centrum van RBM, in Tangmentoe (net buiten Rantepao). Hier kunnen ze een aantal dagen per week een programma volgen. Uiteraard hangt dit van de (fysieke) mogelijkheden van de kinderen af.

Het verhaal van…

Mijn naam is Anna, en ik ben 33 jaar oud. Sinds mijn kinderjaren ben ik doof. Ik was heel eenzaam, omdat ik door andere kinderen werd uitgescholden en gepest. Daarom hielden mijn ouders me dicht bij huis, en mocht ik niet met andere kinderen spelen. Ik ging niet naar school en had al geaccepteerd dat ik nooit zou leren lezen en schrijven zoals andere kinderen. Toen ik 12 jaar was, kwamen er mensen van de RBM bij ons, en overtuigden mijn ouders dat ik met hun programma mee zou gaan doen. Dat was bijzonder omdat wij moslims waren en zij christenen. Mijn ouders gaven toestemming en de volgende twee jaar kwamen mensen van RBM twee keer per week langs om mij on­derwijs te geven en om allerlei oefeningen met mij te doen. Dat ging zo goed dat ik later naar het RBM-programma in Rantepao mocht gaan. Daar ontmoette ik voor het eerst andere kinderen net als ik! Eindelijk kon ik met andere kinderen spelen zonder me bang of beschaamd te voelen.

In deze tijd leerde ik lezen, schrijven, rekenen, knutselen en met de computer werken. Ook was ik deel van de RBM-dansgroep (traditionele Toraja- dansgroep). Ik heb zoveel geleerd, zelfs om te kunnen praten! Uiteindelijk heb ik met hulp en de aanmoediging van RBM mijn middelbare schooldiploma gehaald.

De RBM heeft mij in 2010 aangenomen als stafmedewerker. Ik ben verantwoordelijk voor het onderwijs aan de kinderen met een gehoorbeperking. Het is geweldig om juist deze kinderen te helpen en te leren vanuit mijn eigen ervaring. Bij mijn collega’s voel ik me nooit minderwaardig omdat zij mij als een volwaardige collega behandelen. Ik ben RBM veel dank verschuldigd voor de begeleiding de afgelopen jaren en de kans die zij mij geven om hier te werken. Voorheen was het ondenkbaar dat iemand zoals ik een vaste baan had, en daarvoor ben ik en mijn familie heel dankbaar! Ik hoop dat RBM nog vele andere kinderen zo­als ik kan helpen in de toekomst!

—————————————————————————————————————————————————————————————————————————————-

== Algemene Middelen Diaconie / Plaatselijke ondersteuning

++ Het is fijn dat we als kerkgemeenschap bij elkaar mogen komen zoals we gewend zijn. Maar er zijn ook mensen onder ons in de knel geraakt met allerlei problemen en de hulp inroepen van de diaconie. Daarom wordt deze collecte van harte aanbevolen voor alle nood binnen en buiten onze gemeenschap.

== Voor meer info over de Diaconie , zie de Algemene Diaconie webpagina. (klik hier)


Delen

Facebook
Twitter
LinkedIn

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Altijd op de hoogte! Via nieuwsbrief ‘de Kerkwijzer‘ informeren we je graag, zowel digitaal* als op papier*.  In de Groote Kerk is ook de ‘Zondagsbrief’ beschikbaar, met wijknieuws. Interesse? Meld je hieronder aan, dan nemen we contact met je op.
(* voor dit abonnement wordt een kleine bijdrage gevraagd).