Actuele collectedoelen

De komende zondagen steunen wij (CvD/CvK) met onze kerk de volgende doelen:

Zondag 7 maart 2021

  1. Diaconie; Plaatselijke ondersteuning (GK)
    Moldavië,hulp aan kwetsbaren. (IMK-KH) ( 1e project 40-dagentijd);
  2. Zending: Hoop voor jongeren in Zuid Soedan(GK)
    Kerk; Pastoraat (IMK-KH)
  3. Kerk; Onderhoud en wijkgebonden activiteiten

Zondag 14 maart 2021

  1. Diaconie; Algemene Middelen (GK)(IMK-KH)  
  2. Kerk; Pastoraat.
  3. Diaconie; Indonesië, steun inkomen Javaanse boeren. ( 2e project 40-dagentijd) 

Doneer rechtstreeks via de button OF stort via een eigen betaalopdracht naar NL47 INGB 0000 3952 25 t.n.v. P.G. Maassluis met vermelding van datum.

Toelichting

== Kerk in Moldavië helpt kwetsbare mensen

Door de economische situatie zien veel mensen in Moldavië geen andere mogelijkheid dan voor korte of langere tijd in het buitenland te gaan werken. Dat betekent dat veel kinderen en ouderen alleen achterblijven. Hoewel kerken maar weinig geld en vrijwilligers hebben, willen zij er voor deze kinderen en ouderen zijn. Moldovan Christian Aid (MCA) ondersteunt kerkelijke gemeenten bij hun diaconale initiatieven en traint jongeren zodat zij ouderen kunnen helpen.
MCA is ontstaan nadat Kerk in Actie er bij de Wereldraad van Kerken op aandrong om de kerken in Moldavië te helpen bij het opzetten en uitbreiden van hun diaconale werk. De kerken hadden in de voormalige Sovjet-staat Moldavië decennialang geen diaconaal werk kunnen doen en moesten hun structuren weer opbouwen. Dankzij MCA kunnen de kerken hun krachten bundelen en bieden zij nu hulp.

Filmpje Kerk in actie moldavie

== Hoop voor jongeren in Zuid Soedan

+ Zuid-Soedan is het jongste land in de wereld. In 2011 vierde het land dat ze onafhankelijk werd van het islamitische noorden (het huidige Soedan), maar twee jaar later brak er een gewelddadige burgeroorlog uit tussen de verschillende bevolkingsgroepen. Meer dan twee miljoen Zuid-Soedanezen zijn op de vlucht geslagen naar buurlanden, zoals Oeganda. Daar wonen ze in vluchtelingenkampen met minimale basisvoorzieningen.
+ Gevluchte kinderen en jongeren
Ruim 60 procent van deze vluchtelingen is jonger dan 18 jaar! De gevolgen van deze situatie zijn voor jongeren zeer ingrijpend. Ze zijn allemaal afhankelijk van hulp. Iedere maand ontvangen gezinnen een voedselpakket van de Verenigde Naties. Het onderwijssysteem is volledig verwoest. In de vluchtelingenkampen heeft de kerk met hulp van de GZB een paar scholen kunnen opzetten, maar dit is natuurlijk niet genoeg. Hierdoor kunnen veel jongeren nauwelijks lezen of schrijven en denken ze dat ze geen waarde hebben.

== Indonesië – Een beter inkomen voor Javaanse boeren

Het Indonesische eiland Java is vruchtbaar door vulkanische grond, vooral het oosten en westen. Meer in het midden wonen veel arme boerengezinnen, die maar nauwelijks rond kunnen komen. Vooral in de dorpen Sumberejo en Gilangharjo zijn mensen erg arm.
Duurzame landbouw bevorderen; Trukajaya is sinds 1966 de diaconale organisatie van de Javaanse Kerk (GKJ). De organisatie heeft veel kennis over duurzame landbouw. Trukajaya wil het inkomen van de boeren, boerinnen en landarbeiders in deze twee dorpen verbeteren door minder gebruik van chemicaliën en een betere prijs voor hun producten. De organisatie traint boeren en boerinnen, laat hen werken op demonstratie velden, zet extra koeien in en biogasinstallaties. Men helpt deze boeren om een coöperatie op te zetten, waardoor ze minder afhankelijk zijn van tussenhandelaren en een hogere prijs voor hun producten krijgen. Ook kunnen ze betere landbouwmaterialen gaan gebruiken. Javaanse kerken stimuleren gemeenteleden om duurzame landbouwproducten uit hun eigen omgeving te kopen. Zo ontstaat een win-win-situatie.

== Algemene Middelen / Plaatselijke ondersteuning

Door alle regelgeving rond het Coronavirus kunnen we als kerkgemeenschap niet meer bij elkaar komen zoals we gewend zijn. Er ontstaat hierdoor ook dat mensen onder ons in de knel raken met allerlei problemen en de hulp inroepen van de diaconie. Daarom wordt deze collecte bij ons alle aanbevolen voor alle nood binnen en buiten onze gemeenschap.

== Voor meer info, zie de Algemene Diaconie webpagina. (klik hier)

Delen

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on linkedin
LinkedIn

Meld je aan voor onze nieuwsbrief

Altijd op de hoogte! Via nieuwsbrief ‘de Kerkwijzer‘ informeren we je graag, zowel digitaal* als op papier*.  In de Groote Kerk is ook de ‘Zondagsbrief’ beschikbaar, met wijknieuws. Interesse? Meld je hieronder aan, dan nemen we contact met je op.
(* voor dit abonnement wordt een kleine bijdrage gevraagd).